måndag 7 oktober 2013

Ett hyllningsinlägg

Hej! De senaste dagarna har vi saknat både ström och wi-fi, därav bristen på bloggande.

Det här inlägget tänkte jag dedikera till en speciell person. En person som i fredags blev dagens stora hjälte. Det blir en hyllning till Joel!

Efter att ha funderat fram och tillbaka hade vi tillslut bestämt oss för att på egen hand åka till vulkanen mt Bromo på vår väg till Bali. Pros var fantastiskt landskap och en cool vulkan, cons var problemet med scams i området. 


Vi drog iväg på ett tåg tidigt på fredagen, bytte till ett annat tåg och sen var vi framme i Probolingo där vi skulle försöka hitta en lokalbuss upp till byn belägen nära Bromo. Väl medvetna om att alla på stationen på något sätt skulle försöka lura oss bestämde vi oss för att snabbt hänga på resten av turisterna som hade åkt med tåget, bättre att vara i en grupp än själva tänkte vi. 

Lunch inhandlas

När vi kom ut från stationsbyggnaden möttes vi av en man som sa namnet på byn vi ville till samtidigt som han pekade på en minibuss där de andra turisterna redan satt. Vi slängde oss snabbt in för att inte bli kvar själva och hoppades på det bästa. Det visade sig att ingen av våra medresenärer hade hört talas om risken att bli lurade. Efter ett tag stannade bussen utanför en resebyrå. Jag och Joel tittade på varandra och suckade tungt. Det här var det vanligaste luret. Bussen utger sig för att åka till ett ställe men stannar utanför en resebyrå på ett helt annat där man får köpa en ny biljett för att ta sig vidare. De andra i bussen hoppade ut i tron om att de var vid busstationen. Efter flera frågor och förvirrade blickar började de sedan förstå att de faktiskt inte var där. Ilska väcktes. Den värsta känslan om man ska försöka förhandla. Det var när en av personerna vi åkt dit med ilsket vände sig till resebyråkillen och sa "can we get a lower price since you trickted us to coming here" som Joel bröt in med ett avväpnade leende. Att bli arg och anklaga folk för att luras får inte ner några priser. Här börjar min hyllning, Joel lugnade gruppen samtidigt som han med enorm skicklighet även försökte få ner priset för en plats i en minibuss till Bromo. Han lyckades! Med alla snygga knep som finns fick Joel ner priset på allas biljetter, de arga i gruppen lugnade sig och de som mest bara stod och såg förvirrade ut fick tack vare Joel hjälp med att inte bli helt grundlurade!


Eftersom ingen av de andra turisterna tackade för detta utan istället började prata på engelska om att de kunde betala resebyråkillens första anbud mitt i förhandlingen kände jag att jag behövde hylla lite. Tack Joel, du är världens bästa! 

Lina

2 kommentarer: