torsdag 3 oktober 2013

En tempelspäckad dag

3:50 lämnar vi Jogja i en liten minibuss. Det är mörkt men staden har redan vaknat. Morgonmarknaderna är i full gång och cyckeltaximännen ropar glatt. Vi åker någon timme, vägen blir smalare och smalare, brantare och brantare. Vi stannar i en liten by, leds upp för ett berg på en smal stig och når detta:


Soluppgång över Borobodur.


Runt om vaknar Java till liv, tuppar gal på avstånd och det är så vackert. 

Efter en liten frukost och kaffe åker vi vidare till Borobodur. I entrén bondar vi lite snabbt med ett gäng som tänkte köpa en guidad tur, vi hängde på. Alla fick saronger och sen kunde vi gå bort till det enorma templet. 


Vi fick templets historia, de buddistiska legenderna bakom templets reliefer och en hel del kines/japan-hat från vår guide.Vår guide berättade även att templet var nära att förlora sin plats på UESCO:s världsarvslista för några år sedan. Anledningen: för skräpigt enligt kontrollanten. Aska från ett vulkanutbrott hade täckt templet och besökarna slängde enorma mängder jordnötsskal (!) runtomkring sig. Hej hej


Hej. 


Efter ett extremt snabbt stopp vid Mendut templet drog vi vidare till nästa stora tempelkomplex! Prambanan är ett hinduistisk tempelkomplex som även det hamnat på UNESCO:s lista. 
Vi checkade in på ett nytt hotell där vi fick te och kaka på den mysiga bakgården!


Och världens bästa badrum! Himlen ovanför duschen!


Våra reseplanerarknölar gnuggades för att komma på vilket det bästa och roligaste sättet att komma till Bali via vulkanen mr Bromo var. Efter ett tag gav vi upp och drack öl istället.

Idag bestämde vi oss för att strunta i turistbyråernas turer och ta tåget. Biljetter bokade tills imorgon.

Lina och Joel på ett hörn

1 kommentar: