söndag 27 oktober 2013

"Det är inte så många som flyger till Brunei"

Lite nervösa fyllde vi i inresekorten till Brunei. Hade vi med några böcker som kunde bli problem? Några koranfraser? Nej kom vi snabbt fram till. Vi blev båda otroligt taggade när vi insåg att planet vi skulle åka med var ett litet propellerplan. Vid gaten informerade en vänlig flygplattsanställd oss om att inte så många turister flyger till Brunei. Vi och 14 andra personer bordade.

På flygplatsen väntade en chaufför på "mr Joel Hult". I den tystaste och lyxigaste bilen vi suttit i på resan, om inte i livet rullade vi igenom Brunei. Inne i huvudstaden Bandar Seri Begawan släpptes vi av framför Radisson, fick dörrar öppnade åt oss och bagaget buret. För några av er som läser kanske detta är något vanligt men för oss var allt detta mycket märkligt. Vi gick medvetet in i rollerna mr Hult och miss/madam eftersom detta låg så långt från allt vi var vana vid. För Mr Hult och miss/madam var detta inga konstigheter, vardagsmat snarare.


Väl inne på rummet kunde vi slappna av lite och förundras över vart vi hamnat.Väldoftande krämer och tvålar? Fluffiga täcken? En rikligt varm dusch? Morgonrockar? Minibar? Fler handdukar än vi haft på hela resan? (Sammanlagt)

Brunei är ju som kanske känt ett sultanat där makten ärvs. Sultanen är i stort sett envåldshärskare och många ministerposter innehas av hans familj. Bland annat har sultanens bror prins Jefri varit finansminister. Prins Jefri levde enligt livsfilosofin lördag hela veckan. Bland annat unnade han sig själv (för statens pengar såklart) 2000 bilar, 9 privatflygplan och ett antal bostäder världen över. För att hand gäster inte skulle känna sig avundsjuka smällande han även upp en marmorkoloss dränkt i guld och mosaiker  att fylla rollen som gäststuga. När han sedermera avsattes ( Officiell anledning: Galen splurge) bestämde man sig för att göra gästhuset till ett hotell, i ett lite sådär halvdesperat försök att få till ett klirr i den tömda spargrisen. 

Dit åkte vi!Prislapp ca 500 000 $


Väl framme vid Empire Hotel, som det nu heter, sjönk vi ner i varsin fåtölj för att inmundiga lite High Tea. 


Mumma!

Som nästa punkt på aktivitetslistan stod Regaliamuséet, en plats fylld med gåvor till kungligheterna! Pga strikt fotoförbud kan vi bara bjussa på en bild! 


Allting konstruerat av marmor, kombinerat med skitmycket AC och skoförbud  resulterade i att vi var tämligen avkylda när vi åter dagsljuset smakade. Nästa grej var en stor moské. Pampig!


Lunchen uteblev pga fredagsbönen som håll på 11-14. Efter en snabb glimt av världens största vattenby ("Orientens Venedig") begav vi oss till en högt belägen park för att kunna blicka ut över staden. Den förvandlades snabbt mer eller mindre till en djungel, med både vattenfall och stigar. 


Kul att ha varit här tyckte vi och bestämmde oss för att vi nog inte skulle komma tillbaks igen. Två dagar var helt lagom!

Lina & Joel

(Kolla den här toaletten familjen Westlund! 9,5 p tycker jag, en 10:a om de hade haft handkräm!)1 kommentar:

  1. Det lyxlivet tycks ni ha klarat riktigt bra! Vilken härlig kontrast i resan! :-)

    SvaraRadera